MENU
 

Fiscaal

Voor bedrijven, de werknemers ervan alsook particulieren zijn er verschillende voordelen en premies voorzien. Zo spaart u niet alleen het milieu, ook budgetair gezien kan u besparen.

Hieronder vindt u samengevat de belangrijkste voordelen.


belasting op inverkeerstelling (BIV)

De belasting op Inverkeerstelling is een eenmalige belasting die betaald moet worden bij de aankoop van uw voertuig, zowel nieuw als 2de hands! Het u aangerekende bedrag wordt bepaald door het vermogen van uw voertuig.Voor een nieuwe elektrische motorfiets betaal je in Vlaanderen een BIV van 61,5€.


verkeersbelasting

Sinds januari 2016 worden 100% elektrische wagens, plug-in hybrides (met max. CO2-uitstoot van 50g/km) en waterstofauto’s vrijgesteld van verkeersbelasting in het Vlaams gewest. Ook een elektrische moto is in Vlaanderen vrijgesteld van verkeersbelasting.


onderhoud en kosten per km

Naast de lage belastingstarieven heeft u natuurlijk ook een bijkomend voordeel op gebied van onderhoud. Naast de traditionele slijtage−onderdelen (banden, remmen, lagers,…) is er aan de elektro-motor geen onderhoud. Dit maakt dat de gebruikskost van een elektrisch voertuig laag is. 


bedrijven

Bedrijven die onderworpen zijn aan vennootschapsbelasting kunnen hun elektrisch voertuig in voor 120% aftrekken. De solidariteitsbijdrage, aangerekend voor het beschikbaar stellen van de bedrijfswagen voor privé−doeleinden, geldt de minimumbijdrage.


werknemers

Werknemers betalen op hun bedrijfswagen een belasting op het voordeel van alle aard. Dit bedrag is berekend  op de CO2-uitstoot, de catalogusprijs en de leeftijd van het voertuig. Voor elektrische wagens wordt ook hier het laagste percentage gehanteerd: 4% van de catalogusprijs (x6/7).


particulieren

Particulieren die een elektrisch voertuig aankopen, kunnen een deel van het aankoopbedrag recupereren via de personenbelasting. Voor inkomstenjaar 2012 gelden volgende regelingen.

  • 30% belastingsaftrek voor een elektrische personenwagen, wagen voor dubbel gebruik of minibus, met een maximum van 9.510 €
  • 15% belastingsaftrek voor een elektrische vierwieler (die niet onder voorgaande categoriën valt, bv. een quadricycle), met een maximum van 4.800 €.
  • 15% belastingsaftrek voor een elektrische motorfiets, met een maximum van 3.010 €

Gegevens komen van onderstaande bron. Behoudens drukfouten en eventuele wijzigingen 

http://financien.belgium.be/nl/particulieren/vervoer/elektrische_voertuigen

 

 

 

Vraag een offerte aan

 

Naeyaert Solar bvba | Gotevlietstraat 52 - 8000 Brugge | T: 050 500 550 | info@nlab.be